Dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung

04.11.2010

Becak - Riksja - Fietstaxi

Velen noemen de becak gemakshalve een riksja (beide fietstaxi), maar als je goed kijkt is er wel degelijk een verschil.
De riksja komt met name voor in India en omgeving en de becak in Indonesia en omgeving. Met als verschil dat een riksja wordt voortgetrokken en een becak wordt geduwd (met de hand, fiets of gemotoriseerd).

De schermen over de wielen (spatborden) zijn vaak kleine kunstwerken en veelal bevat het ook de naam waar hun standplaats is, zo zie je ook vaak namen van hotels er vaak op geschilderd.

Omdat ik een scooter heb neem ik zelden de becak, hoogstens als er bezoek is. De kosten voor een becak staan niet vast en er moet natuurlijk afgedongen worden. Een kleine vuistregel, met de huidige Rupiahkoers, wat het makkelijker maakt een prijs te bepalen is door zo'n Rp 3000,- per kilometer te rekenen.
En vergeet niet te onderhandelen vóórdat je in de becak stapt!
Want vele tukang-becaks vragen of je in hun becak wil en dan moet je aan het einde van de rit betalen en vaak houden beiden er dan geen goed gevoel aan over. Aloewel met deze dames...


berkemah@gmail.com

07.11.2010 06:55
Aku senang naik becak jika di yogya, tapi Om sama tante sepertinya lebih suka jalan kaki..(sehat katanya) Evi kangen sama Om dan tante...