Dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung

03.12.2010

Singapore, New York of South-East Asia

Singapore, het New York van Zuid-Oost Azie noem ik het. Het is werelds 4e grootste financiele centrum en ongeveer net zo groot als onze Noord-Oost Polder met zo'n 4,5 miljoen inwoners waarvan 50% buitenlands is. Het ligt op steenworp afstand van Indonesia, vandaar dat ik daar naartoe ben gegaan maar het is een compleet andere wereld. Een cultuurschok wanneer je een tijdje in Indonesia hebt verbleven.
Wanneer je in Singapore aankomt begint het al op het vliegveld, zo goed dat alles georganiseerd is, en je neemt 'gewoon' de metro naar de stad voor ca. 1 SGD dat is zo'n 0,50 eurocent. Zorg wel dat je geen eten of drinken bij je hebt wanneer je de metro instapt want dat kost je direct SGD 500 en dat is dan omgerekend best veel voor een hamburger ;-) En op het moment dat je in de stad aankomt en weer boven de grond komt zie je dat het GEEN Indonesia is. Alles is zoooo netjes en heel rustig, weinig verkeer-, weinig mensen op straat alles is 'geregeld' en iedereen houdt zich er ook aan. Je ziet geen politie op straat want dat is niet nodig, je kan je tas onbeheerd achterlaten en kom je 5 min. later terug dan staat ie er gewoon nog! Je ziet ook maar weinig mensen roken, en niemand kijkt elkaar aan of het gaat heel vlug want als je iemand uitlokt voor wat dan ook dan kun je op een flinke boete rekenen of erger. Ik had het gevoel alsof alles onwerkelijk was maar het is werkelijk een business stad. Je ziet iedereen netjes gekleed, veelal in maatpak. Er wordt bijna niet gerookt maar ook daarvoor zijn de boetes erg hoog en op de pakjes sigaretten word je duidelijk gemaakt dat het niet echt gezond is!
En dat werkelijk alles geregeld is kun je ook zien aan de foto met de paraplu zak, als je een natte paraplu hebt dan pak je voordat je het winkelcentrum in loopt een zak. Oh ja en voer vooral de vogels niet want dan krijg je ook een fikse boete!

Tja het is echt Asia, het is werkelijk een mix van culturen dat zie je overal op straat en er zijn ook wijken voor Arabieren, Indiasche, Chinezen noem maar op iedereen heeft daar een stekkie en het leeft allemaal erg in harmonie met elkaar. Zoals ik al zei: "Het is echt Asia" maar in vergelijking met Indonesia... nee het is niet te vergelijken met Indonesia.


mijntje_paul@hotmail.com

09.12.2010 07:33
HOI Davy ja zo te zien kan je het niet begrijpen dat alles zo schoon is daar,je moet wel goed nadenken wat je meeneemt als je een dagje uit gaat daar!!!! haha ik ben er vroeger al geweest maar het was wel anders dan nu zo te zien .maar je heb nu een indruk van hoe men daar leeft,davy weer een ervaring rijker .het begint nu wel te korten voor je, het is nu bijna om het is echt vlug gegaan .liefs pap & mam xxx