Dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung

01.06.2010

Yogya, my city!

Ik heb inmiddels een aantal steden in Indonesia mogen bezoeken, en Yogya is toch echt in mijn ogen de leukste en beste stad om te verblijven. Welke stad heeft nou meer dan vijf verschillende namen/schrijfwijze die werkelijk allemaal worden gebruikt. Djogja, Djokjakarta, Jogja, Yogya, Yogyakarta en Jogjakarta, maar dat is niet de reden.

Voor ik naar Indonesia kwam had ik werkelijk geen enkel plan, dus ook niet waar ik zou gaan wonen. Het enige wat een beetje op een plan en doel leek was dat ik 'van plan' was er één jaar te wonen, maar dat kon ook net zo goed 3 maanden zijn mocht ik mijn draai niet kunnen vinden. Daarnaast wilde ik de taal leren en tegelijkertijd een beetje rondreizen om zo gelijk de taal toe te kunnen passen en wat meer van de cultuur op te snuiven.

Ik vond op internet een schooltje waar ze bahasa Indonesia gaven, en dat was toevallig in Yogya. Yogya / Yogyakarta ligt centraal in Indonesia, en centraal in Java het wordt dan ook het culturele hart van Indonesia genoemd. Maar ook doordat de Sultan nog altijd vast houd aan eeuwenoude traditioneel Javaanse tradities. Regelmatig zijn er wajang voorstellingen te zien en is de provincie Yogyakarta natuurlijk ook bekend van de Prambanan en Borobudur tempelcomplexen.

Daarnaast is Yogya als enige stad (op Jakarta de hoofdstad na) ook gelijk een provincie, DIY en dat staat voor Daerah Istimewa Yogyakarta wat niets minder betekend als Bijzonder District Yogyakarta. Wat is er dan zo bijzonder aan? Nou, Yogyakarta heeft net als de hoofdstad Jakarta de status van zelfstandige provincie met een Gouverneur aan het hoofd van het provinciebestuur. Met andere woorden, normaal gesproken valt een stad onder een provicie en legt deze dus verantwoording af aan de provicie, en de provicie op haar beurt weer aan Jakarta (de hoofdstad). Maar bij Yogyakarta is dit niet het geval, de Sultan van Yogyakarta legt direct verantwoording af aan Jakarta. Wat de ontwikkeling van de stad ten goede komt.

Maar als dat bureaucratisch geneuzel maakt de stad nog niet de leukste stad.

Agama, religie, is een erg belangrijk item voor de Indonesier, en in Yogya is het volgens mij als in geen enkele andere stad zo gelijk verdeeld. Waarschijnlijk komt dat door dat er hier zoveel studenten zijn die vanuit heel Indonesia in Yogya komen studeren. Het is dus ook de studenten stad van dit land, wat als groot voordeel voor mij als buitenlander heeft dat alles in deze stad goedkoper is dan in elke andere stad. De prijs van het leven is hier dus het goedkoopst van Indonesia. Bijvoorbeeld uit eten kost hier misschien de helft van uiteten in Jakarta en naar de bioskoop gaan kost hier in het weekend Rp 25.000 (op weekdagen zelfs Rp 15.000) en in Jakarta al gauw Rp 35.000 tot Rp 45.000.
Daarnaast zijn er nog tientallen andere dingen op te noemen, de stad is niet te groot, je weet binnen een paar dagen de weg door de stad. En je vind hier nog erg veel becaks, wat in een groot deel van Jakarta verboden is. Je kan hier als je wilt gewoon op de fiets over straat, zo zie je ook erg veel studenten nog met een fiets naar school gaan. Of nog hipper met een zogenaamde
'ontel' maar daar vertel ik een andere keer wel weer over ;-)

Tot slot, dit nog even, voordat ik naar Indonesia ging had ik geen idee waar ik zou verblijven, maar, it-turns-out-to-be dat ik in de beste plek van Indonesia ben belandt. De sfeer in de stad is goed, ik heb sinds ik hier woon nog geen enkele keer een ruzie gezien. De mensen hier vergelijken de sfeer, de relaxed- en vrijheid vaak met Bali.

Dus wanneer je naar Indonesia gaat vergeet dan vooral niet naar Yogya te komen.

Zo genoeg promotie gemaakt voor Yogya, my city!Gwandra

04.06.2010 03:02
HIhi...mee eens..Yogya was ook mijn favo stad van indonesia...gaat wel goed he? my city?? nou Rotterdam is vandaag mijn city..tis lekker 25 graden hiero..!! en geen vechtparty te bekennen!!! have fun daaro..wat is nu eigenlijk je route/plan? of lekker helemaal nix..?

Anne

05.06.2010 08:05
Heej pipelotti ... hoestnou met al je mooie adventures. dat jij verdorie WEL die komodos hebt mogen aanschouwen, potjandosie! Ik heb inmiddels Yahoo Messenger ... maar eh, a-technisch als ik ben ... misschien is het beter als jij mij zoekt????????? en dan eens efkes kijken of we inderdaad die kant op gaan komen! dikke kussen uit een ander warm land!

rosynatalia@gmail.com

05.06.2010 09:29
so....now i know why you always said that Yogya is your best city...;) big kiss from hectic city ( Jakarta ), rosy

mijntje_paul@hotmail.com

11.06.2010 09:48
Hoi davy ik zie dat je al je stekje in yogya gevonden hebt.het is mooi om zo het land te leren kennen .zo komen wij ook meer te weten wat er al te beleven is daar .en een stuk veiliger is dan in Jakarta. wij komen wel naar je city kijken ,liefs pap mam .

Marielle

13.06.2010 10:59
Ha ha ...wat een pr voor Yogja. Goed ook dat je je verdiept in de stad en zijn geschiedenis en niet allen maar in je hangmat hangt!!! ha ha.Super dat je je er zo "thuis" voelt.Heb je je nieuwe "home town" in ieder geval goed uitgezocht.... Leuk om je avonturen te kunnen volgen.groetjes Marielle